De ce aș apela la un life coach?

Coaching-ul prin NLP a fost conceput pentru a maximiza accesul la puterea personală, pornind de la premisa că fiecare persoană are toate resursele interioare necesare pentru a se schimba, dar nu ştie cum să şi le activeze.

De aceea, coachingul NLP este cea mai eficientă modalitate de optimizare şi armonizare a tuturor aspectelor vieţii personale şi profesionale, precum şi de maximizare a exprimării potenţialului propriu şi a satisfacţiei faţă de propria viaţă. Prin sinergia tehnicilor NLP cu atitudinea plină de respect şi încredere specifică unui coach se facilitează şi accelerează mult obţinerea rezultatelor dorite.

Beneficiind de tehnicile de coaching NLP, te vei contecta plenar la puterea ta personală. Acest lucru iți permite să îți orienteze atenţia nu doar spre ceea ce se întâmplă în exterior, spre experienţele pe care le ai, ci şi spre interiorul propriei persoane.

Ce beneficii au cei care aplică tehnicile NLP?

Coaching-ul  NLP este un proces de clarificare a viselor, aspiraţiilor şi dorinţelor tale, urmat de definirea acţiunilor şi realizarea lor practică. Astfel iți clarifici automatismele de gândire şi cele emoţionale, îți clarifici nevoile şi intenţiile şi faci schimbări; pe scurt, te conecteazi tot mai mult la puterea interioară şi astfel crești. Te înţelegi mai profund şi faci progrese mai rapid, mai autentic atunci când ești într-o relaţie de coaching.

Principiile de Bază ale NLP

 1. Harta nu este același lucru cu teritoriul

Modul în care vezi lumea (harta ta) nu este același lucru cu ceea ce este lumea în realitate. E doar percepția ta, care poate fi diferită de a altcuiva. Astfel fiecare om va avea propria sa hartă, propriul său mod de a vedea lumea.

 1. Oamenii se comportă în conformitate cu hărțile lor interioare

Fiecare om are propria sa hartă despre lume (concepte, idei, opinii, etc) și se va comporta conform acestei hărți. Până când o schimbă. Moment de la care noua hartă va deveni noua sa “realitate”.

 1. Oamenii se comportă în cel mai bun mod posibil

Fiecare om se comportă conform propriei sale hărți asupra lumii. Iar acel comportament este cel mai bun (și bine intenționat) comportament al său. De la acel moment. Chiar și când își distrug viața — sau pe a celor din jur — ei se comportă conform cu viziunea lor asupra vieții.

 1. Oamenii fac cea mai bună alegere disponibilă la un anumit moment dat

Alegere conformă cu harta lor din acel moment și care creionează alegerile pe care le percep ca fiind disponibile la un moment dat. Își schimbă harta (o parte a ei), își schimbă alegerile disponibile.

 1. Sensul comunicării stă în răspunsul pe care îl primești

Când cineva nu ne înțelege, problema nu este neapărat la el. Poate fi în harta sa, poate fi în harta noastră. Oricum, dacă am comunicat eficient sau nu o putem decide pe baza răspunsului pe care îl generăm în acea persoană. Altfel spus, acea persoană a răspuns într-un mod în care să ne confirme că a înțeles ceea ce noi am comunicat (în felul dorit de noi) sau doar am vorbit către el?

 1. Nu poți să nu comunici

Sau să nu faci alegeri. Refuzul de a comunica (tăcerea), va transmite ceva despre tine, o bucată din harta ta. Ți s-a întâmplat ca cineva să refuze să mai vorbească cu tine? Cu toate acestea el ți-a comunicat ceva, ți-a transmis niște informații pe care tu le-ai perceput.

Chiar dacă a refuzat să îți vorbească, tot a comunicat cu tine.

 1. Conform NLP orice comportament are la bază o intenție pozitivă

Chiar și comportamentele negative. De fiecare dată există undeva în spate o intenție pozitivă, pe baza celei mai bune alegeri pe care a luat-o cineva la acel moment și conform cu harta sa.

 1. Nu există eșec, ci doar feedback

Toate experiențele care se termină cu implicații negative sunt un mod de a învăța ce funcționează și ce nu. Un feedback pe care îl primești de la mediul din jur. Din aceeași perspectivă eu aș adăuga că e discutabil însuși sensul noțiunii de “succes”. E util să gândești în termen de succes — mai ales în faza inițiala — ulterior însă noțiunile de succes/eșec mai mult te încurcă decât te ajută.

Înlocuiește-le cu feedback – cu asta funcționează și asta nu.

 1. Elementul/persoana cele mai flexibile vor avea cea mai mare influență

Și este cel mai probabil să obțină ceea ce își dorește. Cu cât ești mai flexibil, cu atât ai mai multe alegeri la dispoziția ta. Și cu atât crește posibilitatea ca tu să influențezi mediul din jurul tău, cu efort minim. Cu cât ești mai obtuz și nu vrei să ieși din carapacea ta, cu atât ai mai puține opțiuni și vei depune mai mult efort să ajungi în același loc.

 1. Persoana și comportamentul său sunt doua elemente diferite

Sau altfel spus, o persoană nu este comportamentele sale. Evident le generează și sunt generate de ele, dar ceea ce spune programarea neuro lingvistică este că dacă cineva are un comportament pozitiv / negativ (din perspectiva ta), acea persoană nu este pozitivă / negativă. Ci doar are un anume comportament.

Oricum, orice judecată o vei face pe baza hărții tale asupra lumii. Pe harta lui poate avea cu totul alte sensuri.

 1. Toți oamenii au toate resursele necesare de care au nevoie pentru a reuși

Interioare. Resursele interioare de care au nevoie ca să reușească. Pe baza acestora vor obține și resursele exterioare.

 1. Poți face astfel încât mintea să funcționeze așa cum îți dorești. Și să te ajute să obții rezultatele pe care le dorești.

La fel poate face orice om. Are aceeași minte cu tine, aceleași resurse interioare. Diferă doar ceea ce au învățat despre cum să își folosească mintea. La fel ca ceilalți poți învăța și tu.

 1. Este mult mai ușor și eficient să înțelegem ceea ce ne este deja familiar

De multe ori obișnuim să ignorăm și să construim de la zero fără a folosi eficient resursele pe care le avem deja. Construiește peste ceea ce ai deja și optimizează mereu! Vei evolua mai repede și cu mai puțin efort.

 1. Corpul si spiritul fac parte dintr-un sistem în care se influențează reciproc

Nu poți dezvolta unul și ignora pe celălalt. Mai devreme sau mai târziu se vor influența și te va trage înapoi.

Posted in Viață armonioasă.