Regăsirea echilibrului personal

Pe parcursul drumului meu inițiatic, am regăsit, în interiorul meu, răspunsul pe care îl căutam și avea să îmi schimbe viața. Am avut perioade când ma îngrijeam de alimentație, făceam mult sport, am avut perioade în care îmi doream evoluție profesională și mă ocupam de dezvoltarea competenșelor și am avut perioade când simțeam nevoia să ma regăsesc și făceam acest lucru prin meditație. Pe parcurs am înțeles că secretul se află în a găsi un echilibru prin care să acord timp și atenție tuturor celor patru planuri esențiale pentru evoluția mea: fizic, emoțional, mental și spiritual.

  1. Fizic

Planul fizic este cel al corpului. Include atenția și îngrijirea pentru a rămâne în formă, sănătoși și plini de energie. Nivelul energetic al corpului fizic va influența la rândul său celelalte planuri. Este puțin probabil că vei fi fericit dacă ești obosit sau torturat de o boală. Atâta vreme cât nu ai un corp sănătos și în formă e greu să evoluezi pe alte dimensiuni. Nu te poți gândi la dezvoltare personală, câtă vreme nu ai corpul fizic care să te ajute. Poate fi dezvoltat prin exerciții fizice, o dietă sănătoasă, respectarea meselor, odihnă.

Regimul alimentar

În primul rând printr-o dietă adecvată și suficientă. Adecvată înseamnă cu cât mai multe elemente naturale (legume, fructe, etc). În regim alimentar sănătos include și respectarea celor 3 mese zilnice, în special a micului dejun.

Odihna

6-7 ore de somn noaptea sunt de obicei suficiente. Depinde și de stilul de viață, regimul alimentar, viața emoțională, etc. Dar dacă dormi minim 6-7 ore în majoritatea nopților, te vei simți odihnit.

Exercițiile fizice

Oricât de în formă ai fi, pe măsură ce înaintezi în vârstă corpul se uzează și îmbătrânește. La 20-30 de ani funcționează ireproșabil, apoi se instalează încet uzura. Treptat vei observa că obosești mai repede, reziști mai puțin la efort sau îți este mai greu să digeri unele alimente. Depinde de stilul de viață pe care l-ai avut, stresul pe care l-ai trăit, cât te-ai odihnit, etc.

Făcând exerciții care să-ți păstreze corpul în mișcare îți vei păstra musculatura în formă, corpul obișnuit cu efortul și îți vei crește rezistența. Asta va influența în bine și starea generală de sănătate. Există mii de modalități prin care să te menții fizic în formă, unele dintre ele nici măcar nu implică efort financiar.

  1. Emoțional

Planul emoțional este cel care gestionează sentimentele și emoțiile pe care le trăim. Modul în care reacționăm la diverse situații zilnice poate fi modificat. Putem alege să ne irităm, frustrăm, înjurăm, atacăm sau analizăm, alegem să fim obiectivi și neutri, să zâmbim, râdem, să ne destindem.

Inteligența emoțională este capacitatea noastră de a ne alege în mod deliberat emoțiile pe care le trăim și de a ne gestiona emoțiile negative, înlocuindu-le cu altele pozitive, atunci când putem.

Evoluția emoțională o poți atinge trăind situații care să te împlinească, să îți genereze emoții pozitive: să stai de vorbă cu un prieten, să te plimbi în parc, să te joci cu copii, să călătorești, să plantezi flori.

Prin coaching NLP învățăm că există strategii și instrumente prin care accesăm o stare resursă – pozitivă și să eliminăm toate acele emoții negative care ne deranjează și ne produc nefericire.

  1. Mental

La fel cum facem exerciții pentru a ne menține corpul în formă, putem face exerciții și pentru a ne menține creierul în formă.  Ca în orice alt domeniu, exersează. Fă asta și cu creierul, lăsându-l să execute diverse activități cerebrale. Nefolosind creierul, circuitele cerebrale scad în intensitate și viteză, cantitatea de mielină nu mai este optimă, ca urmare la o vârstă înaintată riscăm să ajungem cu o capacitate cerebrală mult diminuată.

  1. Spiritual

Prin dezvoltarea laturii spirituale înțelegem crearea unei conexiuni cu spiritul nostru, cu cele mai profunde aspecte ale ființei umane.

În mod obișnuit, trăim în majoritatea timpului în minte și raționăm (planul mental). Mintea însă este doar un instrument, doar o parte a noastră ca și ființe. Viața noastră emoțională este o altă parte, există și altele.

Noi însă nu suntem mintea (rațiunea) și nici emoțiile. Spiritul este partea cea mai profundă a noastră, imaterială, parte pe care obișnuim să o acoperim de raționamente, sentimente, reguli sociale și multe altele. Astfel încât rămân puține clipele în care suntem realmente conectați cu partea noastră spirituală.

Ghidați corespunzător putem sa ne reconectăm la propria intuiție, la Sinele Interior, ceea ce înseamnă de fapt capacitatea de a face alegeri fără a alege în mod conștient. În interiorul nostru știm întotdeauna care este cea mai bună alegere, care este calea și care este misiunea noastră. Secretul constă în a ne face timp sa ne ascultăm intuiția dincolo de zgomotele și agitația de zi cu zi.

O dată ce am conștientizat importanța echilibrului, a luat naștere acest proiect ”Cafeneaua cu vise” unde ne ocupăm în mod egal și constant de toate cele patru planuri. Prin alimentația adecvată propriului corp, mișcare, odihnă, exercițiu mental, dezvoltare spirituală si emoțională vom evolua frumos și ne vom bucura de fiecare zi. Oricând dorești și simți că este momentul potrivit pentru tine, putem intra în profunzimea acestui subiect.

Posted in Viață armonioasă.