Hipnoză ericksoniană

Hipnoza ericksoshutterstock_223090876niană reprezintă o abordare terapeutică modernă, permisivă şi nondirectivă cu un caracter flexibil, subiectul având posibilitatea ca în stare de hipnoză, să afle că dispune de resurse inconştiente pe care nu le foloseşte, dar care îi pot aduce transformarea.

Terapia prin hipnoză oferă un cadru special de lucru cu inconştientul, apelând la acea putere extraordinară din interiorul nostru -  creativitatea, care de multe ori este blocată de criticism şi tipare mentale rigide.

Oamenii ştiu mult mai mult decât cred ei că ştiu, dar pierd timp preţios pentru că se limitează şi se complică. Mediul de provenienţă  ne-a învăţat să credem că avem capacităţi limitate, motiv pentru care mulţi oameni se restricţionează, se blochează în vechi şabloane, împiedicând accesul spre inconştient.

Abordarea ericksoniană are un caracter individualizat, folosind metaforele sau comunicarea analogică  în scop terapeutic. Dacă va amintiţi basmul "Harap Alb", în care fiul împăratului merge în grajd cu o tavă de jăratec pentru a-şi alege calul, şi.. era calul cel mai slab, gloabă cea mai neputincioasă din grajd! Deci, nu contează cum arătăm, ce spun alţii despre noi pentru că în fiecare din noi poate există un cal năzdrăvan,  pot exista resurse nebănuite, care pot fi mobilizate nu prin mijloace obişnuite, ci prin mijloace mai puţin obişnuite, prin hipnoză.

Transa hipnotică reprezintă o stare modificată de conştiinţa în cadrul căreia subiectul se deconectează de stimulii externi şi se conectează cu propriul univers interior. Acest fenomen se petrece frecvent în viaţă curentă, de exemplu, trăim un fel de transă în timp ce facem jogging, în timp ce citim un român interesant, urmărim un film captivant, conducem maşină, când lucrăm foarte concentraţi intrăm într-o stare din care ne trebuie un timp oarecare, pentru a “reveni din nou cu picioarele pe pământ”. Transa nu este o stare de somn ci de relaxare, din care  subiectul revine şi îşi  poate aminti şi  povesti tot ceea ce a simţit.

Schimbarea terapeutică reprezintă un proces activ care se derulează în trepte, o schimbare mică antrenând o alta, subiecţii învăţând treptat-treptat cum să-şi  menţină echilibru. Reuşita unei şedinţe de hipnoză depinde de subiect şi de starea de confort a acestuia, de metoda folosită, atitudinea şi ţinuta terapeutului, de timbrul vocii, de modul în care urmăreşte şi stăpâneşte desfăşurarea reacţiilor subiectului. În stare hipnotică  se  accesează părţi ale experienţei sau personalităţii care nu sunt accesibile în stări de conştientă, faţă de care subiectul opune rezintenţa  în terapie. Hipnoza este poarta către inconştient„  tărâmul eliberator  în care neredescoperim că fiinţe infinite! Hipnoză este o regresie a conştientului în favoarea inconştientului. Progresii de vârstă dar şi regresii de vârstă au loc  în scop terapeutic!

Hipnoza ericksoniană  se utilizează numai în scopuri terapeutice şi se pleacă de la ideea că un subiect intră în transă numai dacă doreşte şi  se consideră că are nevoie de acest stil terapeutic.

O ședință de hipnoză ericksoniană durează aproximativ 50 de minute și este precedată de o discuție liberă , însă schimbările se vor simți chiar după prima ședință. Te aștept cu drag să testezi rezultatele!