Viața în culori

Legumele și fructele sunt hrana de bază care menține celulele tinere și vitale. Prin marea lor bogatie de vitamine, minerale și fibre alimentare, ele sunt stimulente de prim ordin ale tranzitului intestinal, tranzit cu implicații esențiale atât în echilibrul somatic cât și în cel psihic. Este interesant faptul că legumele şi fructele sunt organizate ȋn diferite categorii după culoarea acestora și beneficiile pe care le oferă.

Culoarea roşie

Fuctele şi legumele ce fac parte din această categorie oferă organismului o serie de fitonutrienţi, vitamine şi antioxidanţi. Aceste tipuri de fructe şi legume sunt eficiente pentru combaterea diferitor tipuri de cancer şi a bolilor cardiovasculare. Totodată, aceste legume şi fructe sunt recomandate pentru a menţine sănătatea aparatului vizual, digestiv şi urinar. Culoarea roşie se regăseşte ȋn legume şi fructe precum roşii, ridichi, căpşuni, rodii, pepene roşu sau guava.

Culoarea verde

Legumele şi fructele de culoare verde au ȋn conţinutul lor o cantitate mare de minerale şi de vitamine. Acestea conţin vitamina A, C, fier, calciu, fibre, elemente care ajută la reducerea şanselor apariţiei diabetului de tip 2 si a cancerului. Acestea sunt recomandate de asemenea şi pentru a preveni apariţia bolilor de ficat şi rinichi. Printre legumele şi fructele verzi pe care le puteţi consuma se numără salata verde, ardeiul, mazărea, avocado, spanacul, dovleceii şi castraveţii.

Culoarea galben-portocalie

Legumele şi fructele galben-portocalii au ȋn conţinutul lor vitamina C, acid folic, potasiu şi beta-caroten. Aceste vitamine şi minerale sunt eficiente pentru a ȋncetini procesul de ȋmbătrȃnire, dar şi pentru a ȋntări sistemul imunitar. Morcovii, cartofii, porumbul, papaya, piersicile sau portocalele sunt cele mai indicate legume şi fructe de culoare galben-portocalie.

Culoarea albastru-violet

Culoarea albastru-violet care se regăseşte ȋn legume şi fructe arată faptul că acestea au un conţinut ridicat de antioxidanţi. Antioxidanţii au un efect pozitiv asupra sistemului nervos, dar sunt eficienți totodată şi ȋmpotriva cancerului. Fructele şi legumele ce vă oferă aceste beneficii sunt smochinele, vinetele, murele, sfecla, strugurii şi afinele.

Culoarea albă

Consumul de fructe şi legume din această categorie oferă organismului nutrienţi şi antioxidanţi benefici pentru a ȋntări imunitatea organismului, dar şi pentru a oferi o senzaţie de saţietate de lungă durată. În această categorie intră conopida, cartofii, bananele şi rădăcina de pătrunjel.

 

Posted in Alimentație sănătoasă.